Stal – rodzaje
W dziedzinie stali wyróżnia się stal do nawęglania, azotowania oraz ulepszania cieplnego. W zależności od gatunku można mówić o niezwykle szerokim zastosowaniu poszczególnych ich typów w otaczającym nas przemyśle. To do czego stosowana jest dana stal zależne jest od dokładnej zawartości surowców oraz sposobu dokonywania ich obróbki technicznej.
Stal do nawęglania jest używana generalnie w procesach chemicznych związanych z nawęglaniem. Tu bowiem potrzebna jest taka odmiana stali, która będzie cechowała się bardzo wysoką jakością wytrzymałością oraz niskostopowością. W związku z tym można stwierdzić, że ilość węgla znajdującego się wewnątrz tego materiału wytwórczego jest wręcz śladowa i wynosi zaledwie od 0,08 do 0,25%.
W przypadku zastosowania stali do nawęglania można mówić o jej dużej rozciągliwości oraz sporej solidności. Ponadto wytwarzane z niej przedmioty cechują się ogromną odpornością na rdzę. Mają także niezwykłą twardość oraz odznaczają się wyjątkową trwałością.
Istotne miejsce w przemyśle ma także stal służąca do azotowania. Jest to niskostopowa forma stali, która posiada w sobie pewną ilość aluminium. Najczęściej jest to około 1% tego surowca. Produkowane z jej udziałem rzeczy posiadają sporą odporność na ścieranie oraz zniszczenia.
Równie szeroko wykorzystywana jest także stal przeznaczona do ulepszania cieplnego. Do niej stosowane są wysokiej jakości metale, bez zanieczyszczeń, z zawartością węgla w granicach od 0,25 do 0,6%.